Top

Forbrugslån guide

Før du låner

Sammenlign forbrugslån gratis hos Laaneguider.dk

Forbrugslån er en hyppigt anvendt glose såvel i medierne som i daglig tale. Hvad et forbrugslån er, hvor opmærksomheden ved et forbrugslån skal ledes hen, og hvordan man optager et sådant er dog for de flestes vedkommende uklart. Endvidere ved mange ikke hvad et forbrugslån overhovedet skal bruges til.

Det er på baggrund af dette, at LaanegGuider.dk har lavet en guide til forbrugslån, som belyser de forskellige begreber og gør op med, hvad man skal lægge mærke til ved et forbrugslån. Guiden er bygget op som FAQ (frequently asked questions). Således man her får svar på de oftest stillede spørgsmål omhandlende forbrugslån.

Guiden findes længere nede, men vi har her, først og fremmest opstillet nogle aktive forbrugslån i Danmark.

 

Hvad er et forbrugslån?

Navnet forbrugslån udtrykker lån til forbrug. Der menes her forbrug af mindre forbrugsgoder såsom mobiltelefon, tøj og andet, men det optages ikke til bekostelige aktiver såsom biler og huse.

Der er kort sagt tale om et lån hvor der ikke kræves sikkerhed i form at pantsætning i hus og bil for at lånet kan udstedes. Endvidere er der en betydelig frihed mht. hvad pengene skal bruges på, låneselskabet blander sig ikke heri.
Fordele

Der er navnlig tre fordele ved at optage et forbrugslån. Du får forholdsvis hurtigt adgang til pengene, sikkerhedsstillelse i form af pantsætning er ikke påkrævet, og derudover gives et betydeligt frirum mht. hvad du vil bruge pengene på.

Forbrugslån er anvendelige når du mangler ting nu og her. Banken vil typisk ikke give lån til et par sko. De typiske forbrugslån gives med en stor frihed som gør, at du ikke skal fortælle låneselskabet hvad du vil bruge pengene på. Endvidere kan lånet optages forholdsvis nemt.

Forbrugslån kan optages online, hvilket vil sige at du også kan optage forbrugslån hjemmefra. Der findes et utal af sider som udbyder disse lån, hvilket gør at muligheden for at finde billige forbrugslån på nettet er stor, da konkurrencen tilsvarende er stor.

Et forbrugslån kan også optages via mobilen, et såkaldt mobillån eller smslån. Processen er således at du sender en sms med nogle oplysninger om dig selv til den pågældende låneudbyder, herefter modtager du efter en dag, en låneaftale med posten som omhandler det pågældende forbrugslån. En dag efter vil pengene være sat ind på din konto. Et forbrugslån kan således optages indenfor 2 dage uden at du behøver og vente på bankens godkendelse.

 

Forbrugslån kontra banklån

Et forbrugslån vil altid være dyrere end et banklån, hvilket hænger sammen med, at forbrugslån ikke i sammen omfang kræver sikkerhedsstillelse og kreditvurdering som når man optaget et lån hos banken.

Dette afføder en række konsekvenser for udbyderne af forbrugslån, de har ikke sikkerhed for at man vil tilbagebetale lånet ligesom de heller ikke kan være helt sikre på hvornår lånet vil tilbagebetales om end udsigterne for hurtig tilbagebetaling hos låneudbyderne er store.

Den manglende sikkerhedsstillelse kompenseres ved at låneudbyderne af forbrugslån sætter renten langt højere end ved almindelige forbrugslån, hvilket gør et forbrugslån dyrere end et traditionelt banklån.

Forbrugslån er karakteriseret ved at være lån som er af en mindre beløbsmæssig størrelse og som betales forholdsvis hurtigt. Situationen hvor forbrugslån anvendes kan være den, at man sidst på måneden har brug for nogle flere penge, som man låner ved et forbrugslån og betaler tilbage næste gang man får SU eller løn. Et forbrugslån i form af et mobillån løber over en uge.

 

Varighed af lånet

Der opstår typisk ikke længerevarende gælds sætning, da man ofte betaler tilbage over en kortere periode. På den anden side, er disse lån som skrevet dyrere end traditionelle banklån. Det betyder at man skal have gjort sig klart, om lånet kan betales tilbage hvis yderligere omkostninger ikke skal gøre lånet endnu dyrere.

I enkelte tilfælde vil RKI status alligevel ikke stå i vejen for optagelsen af et forbrugslån. Det skal dog bemærkes at dette hører til sjældenhederne. Låneselskabets risiko for at tilbyde lån til en person der allerede står i RKI synes at være for stor, til at denne tør løbes.

På baggrund af vanskelighederne med at optage lån som følge af RKI status, kan det varmt anbefales at betale de kreditorer som har foretaget indberetning til RKI før et forbrugslån søges optaget.

Afvejes forbrugslån overfor traditionelle banklån vil førstnævnte løn altid være dyrere. De billigste forbrugslån findes dog ved at sammenligne ÅOP dvs. årlige omkostninger i procent.